Stress heeft vooral een negatieve reputatie, maar wist je dat het ook een krachtig instrument kan zijn voor persoonlijke én teamontwikkeling? En dat stress noodzakelijk is om in leven te blijven? De aanpak die wij volgen is niet zomaar de eerste de beste trend; het is stevig verankerd in wetenschappelijk onderzoek. In dit artikel lees je meer over de wetenschap achter deze methode en ontdek je hoe stress, als het op de juiste manier wordt beheerd, een enorme bron van kracht en groei kan zijn.
De term ‘stress’ roept waarschijnlijk allerlei associaties met negatieve gevolgen zoals burn-out, somberheid, slecht slapen en verminderde prestaties bij je op. Echter, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat stress ook een positieve kant kan hebben. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam om ons voor te bereiden op uitdagingen en kan, mits goed beheerd, een bron van energie, focus en motivatie zijn.
Een belangrijk wetenschappelijk principe dat de relatie tussen stress en prestaties beschrijft, is het Yerkes-Dodson Principe. Dit principe stelt dat er een optimale hoeveelheid stress (of spanning) is die de prestaties maximaliseert. Te weinig stress kan leiden tot minder focus en gebrek aan motivatie, terwijl te veel stress kan resulteren in overweldiging, blokkeren en verminderde prestaties. Het doel is om een balans te vinden waarbij de juiste hoeveelheid stress je aanzet tot optimale prestaties zonder dat je blokkeert.
Uit onderzoek blijkt dat goed gereguleerde stress, bijdraagt aan een vergrote veerkracht. Stressvolle situaties kunnen mensen, maar ook hele teams helpen om beter om te gaan met toekomstige uitdagingen. Hoe? Door hen te leren hoe ze kunnen reageren en hoe ze zich kunnen aanpassen. Dit proces van aanpassen en groeien onder druk versterkt de veerkracht en verhoogt de capaciteit om als team met toekomstige stressvolle situaties om te gaan.
De HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) is een hormonale keten die het lichaam helpt om te reageren op stress. Het systeem coördineert de afgifte van cortisol, een belangrijk stresshormoon, en speelt een sleutelrol in het reguleren van stress en het herstel van evenwicht. Onderzoek toont aan dat het leren omgaan met stress positieve invloed kan hebben op de manier waarop dit systeem functioneert. Door technieken zoals mindfulness, yoga en ademhalingsoefeningen te integreren, kun je de reactie van deze keten op je lichaam verbeteren. Dat leidt tot een betere regulatie van stress en een vermindering van de negatieve effecten.
Wil je na het lezen van dit artikel concreet aan de slag om jouw stress om te zetten naar een kracht? Bekijk hier 14 manieren waarop wetenschap kan helpen bij stressmanagement.