Wat zegt de wet over werkstress? En wat kunnen we leren van het Verenigd Koninkrijk?

2 min om te lezen
1-jul-2025 10:18:28

Werkstress: allang geen ‘persoonlijk probleem’ meer, maar een collectieve uitdaging die vraagt om bewuste keuzes. Ook van werkgevers. En gelukkig worden steeds meer mensen zich hier bewust van. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten zien we hoe wetgeving steeds nadrukkelijker inzet op bescherming van werknemers tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Maar hoe zit het precies? Wat zegt de wet? En wat kunnen we leren van de aanpak in andere landen?

De Nederlandse Arbowet: aandacht voor PSA, maar ruimte voor interpretatie

In Nederland is de bescherming tegen werkstress wettelijk verankerd in de Arbowet. Werkgevers zijn verplicht beleid te voeren dat gezondheidsrisico’s voorkomt of beperkt, waaronder psychosociale arbeidsbelasting - een verzamelnaam voor werkdruk, stress, pesten, discriminatie en agressie.

De basis is helder:
Werkgevers zijn verplicht om risico’s in kaart te brengen (RI&E), passende maatregelen te treffen en medewerkers te informeren en beschermen.

Toch blijft de daadwerkelijke uitvoering vaak vaag. Er is geen concreet toetsingskader voor ‘stress’, laat staan een standaard werkwijze. Dit leidt in de praktijk tot verschillen: van vrijblijvende gespreksrondes tot goedbedoelde mindfulnesscursussen - maar zelden tot structurele oplossingen.

Het Verenigd Koninkrijk: stress als meetbaar gezondheidsrisico

Daar kunnen we leren van het Verenigd Koninkrijk, waar werkstress wettelijk serieuzer wordt genomen.

De Britse Health and Safety Executive (HSE) stelt dat:
“Employers are legally required to assess the risk of work-related stress and take action to tackle it.”

Werkgevers moeten dus een risicobeoordeling uitvoeren op stress - net zo serieus als bij fysieke risico’s. Daarnaast bestaat er in het VK ook zoiets als betaald stressverlof. Niet als luxe, maar als erkenning: mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.

Een aanpak als deze zorgt voor een andere houding tegenover werkstress: stress wordt bespreekbaar. Niet als zwakte, maar als signaal dat iets op organisatieniveau aandacht vraagt. En dat biedt kansen.

Wat betekent dit voor Nederland?

De Nederlandse wetgeving biedt ruimte. Maar juist in die ruimte ontstaat een oproep tot leiderschap. We kunnen kiezen om het op zijn beloop te laten en er af en toe een workshop of cursus tegenaan te gooien. Maar we kunnen óók kiezen voor een benadering waarin stress geen risico blijft dat we afvinken, maar een krachtveld dat we leren begrijpen en benutten. Want wat als werkstress niet alleen een bedreiging is, maar ook een ingang tot verandering?

Glloww: stress als strategisch signaal

Onze benadering past bij de geest van de Arbowet én sluit aan bij de inzichten uit het Verenigd Koninkrijk:

✔️ We maken stress meetbaar. Met een intuïtieve app en een dashboard dat organisaties realtime inzicht geeft in waar het wringt en waar het al wérkt.
✔️ We bieden handelingsperspectief. Niet alleen voor HR of MT, maar ook voor teams en individuen.
✔️ We versterken de veerkracht van binnenuit. Door stress te koppelen aan waarden, ritme en duurzame gedragsverandering. 

Van risico-inventarisatie naar waardecreatie

Het wettelijke kader is duidelijk: bescherm je medewerkers tegen werkstress.

Maar het échte werk zit in de vraag: durven we stress te zien als spiegel? Als kans om te bouwen aan een organisatie die niet alleen presteert, maar ook klopt - van binnenuit?

Glloww biedt het perspectief.

Voor wie bereid is te bouwen aan een cultuur waarin mensen niet opbranden, maar opbloeien.

Ontvang Email Notificaties